Tractament del bruxisme, l’articulació i els problemes de la masticació (apretament – fregament de dents)

El bruxisme (apretament o fregament de dents) és una alteració molt comú en la població d’avui dia, ja que està molt relacionat amb l’estrès i ansietat. Les persones bruxistes estrenyen o freguen fortament les dents superiors i inferiors, un hàbit involuntari especialment durant la nit.

En la unió de les arrels de les dents amb l’os dels maxil·lars ha uns sensors de pressió, que impedeixen que fem massa força en tancar la boca, per evitar danyar les dents, els músculs o problemes d’articulació temporomandibular. No obstant això, aquests sensors no ens protegeixen durant els períodes d’inconsciència (com quan estem adormits). És per això que, durant la nit, podem serrar les dents i amb més força fins i tot que durant el dia.

El bruxisme provoca, amb el temps, desgast importants en les dents amb problemes dentals de salut, musculars, mal de cap i de cervicals, i pot danyar l’ATM (articulació que ens permet obrir i tancar la boca).

El procediment convencional consisteix en la col·locació d’una fèrula de descàrrega nocturna. Cal assenyalar que en moltes clíniques low-cost tipus franquícia diuen fèrula de descàrrega a les planxes termoplàstiques de buit, que són molt econòmiques, però que no ajuden en absolut al tractament del bruxisme i els seus problemes associats.

A Clínica Dental Padrós anem més enllà. Estudiem a fons l’origen del problema i el tractem de forma integral. Si estem davant d’un bruxisme incipient, podem prevenir la seva evolució amb l’ús de les nostres còmodes fèrules de descàrrega rígides, amb sobrepassi tou a l’interior i ajustades amb articuladors personalitzats. Si el cas està més avançat, el procediment pot requerir teràpia amb el nostre fisioterapeuta, ajust oclusal, ortodòncia, relaxants intramusculars, plaques de reposicionament, etc.

A més, som pioners en l’aplicació al nostre país del sistema Dros -konzept, (un procediment en diversos passos de relaxament muscular i tractament del bruxisme ATM).

El bruxisme és el tercer trastorn del son més comú. Un de cada quatre persones el pateixen. El rechinamiento o apretament de les dents provoca dolor mandibular, mal de cap, etc.
El bruxisme provoca danys a les dents, músculs, mals de cap i coll i pot causar problemes de l'articulació de la mandíbula.
El bruxisme és el tercer trastorn del son més comú. Un de cada quatre persones el pateixen. El rechinamiento o apretament de les dents provoca dolor mandibular, mal de cap, etc.
El bruxisme (fregament de dents) provoca també abfracció (desgast en coll de les dents, prop de la geniva) i tensió de les cervicals.
El bruxisme és el tercer trastorn del son més comú. Un de cada quatre persones el pateixen. El rechinamiento o apretament de les dents provoca dolor mandibular, mal de cap, etc.
logo dros konzept, proveïdor de Clínica Dental Padrós per als tractaments de bruxisme

Preguntes freqüents sobre el bruxisme, apretament i fregament de dents

Què és el bruxisme?

El bruxisme, també conegut com fregament de dents o apretament de dents, és el tercer trastorn del son més comú (després dels roncs i parlar dormit), tant en adults com en nens. És un problema que succeeix en persones de qualsevol nivell socioeconòmic i en tots dos sexes. Avui en dia, les estadístiques mostren que un de cada quatre persones pateix de bruxisme. El percentatge en nens petits se situa entre el 15% i el 38% mentre que en els adults se situa entre el 5% i el 20%, provocant una minva de salut en els afectats.

Quines són les causes?

La majoria freguen les dents quan estan sota estrès i ansietat. La desalineació de les dents també pot causar-lo. La manca de dents també poden causar desalineació i, per tant, bruxisme. Els nadons i nens estrenyen les seves mandíbules i freguen entre si quan estan sortint les primeres dents, a causa que les seves genives li estan fent mal. Altres s’acostumen al moviment circular de les mandíbules quan tenen un xumet a la boca i, quan aquest és retirat, continuen amb aquest moviment. El mal d’orella també pot causar que alguns nens freguin les dents. Els nens i adults hiperactius són més propensos a grinyolar les dents.

Com es pot observar hi ha multitud de possibles causes i trobar-la pot ser molt difícil, especialment si està relacionat amb l’estrès i l’ansietat. És per això que la majoria dels dentistes recomanem l’ús de protectors dentals per protegir les dents d’un dany major i guanyar en salut dental.

Quins són els signes i símptomes?

Bàsicament, es poden dividir en dues categories diferents: signes i símptomes en el cos o en la teva vida diària. Anem a mirar detalladament cada categoria per separat. No obstant això, tant uns com altres poden ser experimentats junts.

Els signes i símptomes en el cos

Grinyols audibles a la nit

Sovint serà la parella o els pares els que observin els indicis de fregament de dents. Sovint se sent el so de les dents a mesura que grinyolen mentre la persona està adormida. Això de vegades es descriu com un soroll grinyolant o de raspat. Pot ser prou fort com per despertar a algú del seu somni, encara que no sol ser la víctima en les primeres etapes del apretament.

Aspecte de les dents

Aquest signe pot ser diagnosticat per un examen bàsic en el dentista. Les dents tindran un aspecte més pla, en comparació de les cúspides normals, concavitats i vores presents en les dents sanes. Els indicis del fregament de dents també són notables en l’esmalt (la capa dura a la superfície de les dents) en forma d’esgarrapades, estellat o fins i tot esquerdes.
En els casos greus, totes les vores de les dents s’han tornat plànols i llisos. Per descomptat, una dent està fet de material molt dur, i es triga molt de temps fins que les marques són visibles. Podria donar-se el cas que en les primeres etapes es manifestessin altres signes com dolor, sensibilitat dental o sensibilitat a la mandíbula i els músculs.

El dia després

Aquests són els primers signes que sovint alertaran als malalts dels seus hàbits al despertar-se. El bruxisme nocturn pot provocar que es desperti amb problemes de salut com mals de cap i coll, dolor d’oïda, mal de la cara, pressió a la mandíbula o dolor a la galta ocasionat per la contracció dels músculs de la mandíbula.

Migranyes

Un altre problema que pot sorgir és un trastorn de l’articulació temporomandibular (ATM). Això es produeix a causa de la tensió i l’estirament dels músculs al voltant de la mandíbula, causant inflamació i inflor. Això farà que el dolor al voltant de l’articulació de la mandíbula acabi afectant de vegades l’oïda també. Alguns dels que experimenten aquest problema de manera crònica poden patir pèrdua d’audició encara que només passa en casos extrems.

Sensibilitat dental

Els que pateixen de fregament de les dents també poden patir de sensibilitat dental. El dolor se sent en particular, al menjar o beure alguna cosa calenta o freda. Si les seves dents són excepcionalment sensibles a la calor i al fred, pot ser que l’esmalt en la superfície de les dents s’ha desgastat a causa del bruxisme.

Ferides a l’interior de les galtes

Durant el bruxisme subconscient ha la possibilitat de mossegar l’interior de les galtes. Si observem marques de mossegades i esgarrapades a galtes i / o llengua tenim clars senyals de apretament nocturn.

Els signes i símptomes en la teva vida diària

Hàbits i patrons de comportament

A més dels manifestacions físiques, la malaltia també pot tenir un impacte en la teva vida diària. Hàbits i patrons de comportament tals com mossegar-se les ungles, mastegar la superfície interna de la galta, sostenir objectes com ara un llapis a la boca, són totes les formes en què el cos tracta d’alliberar l’estrès i l’ansietat.

En la majoria dels casos, aquestes accions són subconscients. Per tant, el dany s’acumula sense que el pacient sigui conscient, i és per això que el diagnòstic es realitza massa tard. Les persones amb aquests hàbits han convertit aquestes accions en una forma automàtica de mitigar l’estrès i no són conscients dels danys causats com a conseqüència.

La manca de son

El fregament de dents pot conduir a patrons de son pertorbat, deixant a la víctima cansada i atordida al matí següent, sense adonar-se de la causa. Tot i que no és plenament conscient d’això, els pacients poden despertar-se durant la nit ja sigui perquè poden escoltar inconscientment el soroll del apretament o perquè pateixen dolors causats per la tensió muscular. La pèrdua constant de la qualitat del son portarà a altres complicacions socials i de salut, com ara depressió, accidents i relacions tenses.

Trastorns de l’alimentació i la indigestió

Quan aquests problemes de apretament dental sorgeixen, també poden provocar dificultat per mastegar i menjar els aliments. El dolor i la molèstia al menjar poden causar perdre menjars o menjar menys del que és habitual. Si les dents són sensibles o estan desgastats i no poden mastegar correctament els aliments, la indigestió pot aparèixer.

Trastorns emocionals

L’ansietat, la depressió, la tensió i l’estrès també han estat citats com a indicis del bruxisme, possiblement a causa d’altres símptomes com dolor, molèsties i falta de son.

Quan es experimenten una sèrie de signes de rechinamiento de les dents, això sovint pot portar a una major tensió i estrès. Això pot donar lloc a greus trastorns d’ansietat i depressió, creant un cercle viciós de nerviosisme i dolor.
La investigació mèdica ha demostrat que les persones que estan deprimides són més propenses a grinyolar les dents que altres persones. És per això que és tan important que els afectats trobin la font de la seva ansietat i estrès.

Haig de fer servir un protector dental o fèrula durant la nit?

La primera línia de defensa, una vegada que es diagnostica el cruixit de dents, és un bon protector dental. Independentment del que diuen molts anuncis, els protectors bucals no curen el bruxisme, només eviten el frec de les dents entre ells. No obstant això, és tot el que necessiten les persones que pateixen aquest problema quan estan sota estrès, un cop desapareix l’estrès també ho fa el apretament dental.

La raó més important per a l’ús d’un protector dental tan aviat com sigui possible és per evitar un major dany a les dents. Trobar la causa subjacent pot portar molt de temps.

Hi ha molts tipus de protectors dentals al mercat. Es diferencien en la qualitat del material i en la comoditat que proporcionen. Però els millors protectors bucals són els que estan fets a mida de cada pacient en una clínica dental. Pregunta’ns sense compromís i millora la teva salut dental.