Pròtesis dentals de ceràmica sense metall. Tecnologia CAD-CAM en odontologia

Una de les grans evolucions que ha viscut darrerament l’odontologia ha estat l’adequació de la tecnologia CAD-CAM per a un ús dental. Avui en dia, podem escanejar les dents dels pacients que acudeixen a la nostra consulta, dissenyar les pròtesis dentals amb un potent ordinador i després enviar aquest disseny a un robot que talla blocs de ceràmica d’alta qualitat confeccionant reconstruccions, fundes, incrustacions o ponts que s’adaptaran amb una precisió d’ajust d’unes 30 micres. Això ens permet confeccionar restauracions molt estètiques, sense cap reforç metàl·lic, i per tant molt boniques, biocompatibles, hipoal·lergògenes, translúcides, naturals i molt resistents.

Testimoni de pròtesis dentals

Existeixen molts sistemes CAD-CAM (CEREC, zirkonzahn, renta, 3Shape …) i molts tipus diferents de ceràmica (feldspàtiques, aluminoses, ceràmiques de vidre, de zircònia, reforçades amb leucita, amb disilicato de liti, etc.). Cadascuna presenta diferents característiques, i pot estar més indicada en un cas o un altre.

Hem estudiat molt a fons tots els tipus de ceràmiques (veure les nostres publicacions, llibres i doctorats) i ens agrada molt poder oferir tots els sistemes de qualitat disponibles avui en dia, per poder aplicar en cada situació els materials i tècniques més indicats. Les pròtesis de zircònia, per exemple, són més resistents que les feldspàtiques, però aquestes són, en canvi, més translúcides, estètiques i es poden adherir a la dent amb molta més força.

En estudiar el seu cas podrem valorar quin material és el més indicat per aconseguir el millor resultat possible a llarg termini.

Els sistemes de CAD-CAM dental permeten dissenyar i confeccionar fundes, corones, ponts, incrustacions o reconstruccions de dents de ceràmica sense metall amb una precisió de 30 micres. En aquestes imatges es veu el sistema CEREC.
Imatges d'un cas real en clínica dental Padrós amb el sistema CEREC CAD-CAM. Amb l'ús del programari de disseny podem millorar el disseny i creació de restauracions dentals, especialment pròtesis dentals incloent corones, caretes, ponts, implants i aparells d'ortodòncia
Imatges d'un cas real en clínica dental Padrós amb el sistema CEREC CAD-CAM. Amb l'ús del programari de disseny podem millorar el disseny i creació de restauracions dentals, especialment pròtesis dentals incloent corones, caretes, ponts, implants i aparells d'ortodòncia
Imatges d'un cas real en clínica dental Padrós amb el sistema CEREC CAD-CAM. Amb l'ús del programari de disseny podem millorar el disseny i creació de restauracions dentals, especialment pròtesis dentals incloent corones, caretes, ponts, implants i aparells d'ortodòncia
Amb l'ús del programari de disseny CAD-CAM podem millorar el disseny i creació de restauracions dentals, especialment pròtesis dentals incloent corones, caretes, ponts, implants i aparells d'ortodòncia
Amb l'ús del programari de disseny CAD-CAM podem millorar el disseny i creació de restauracions dentals, especialment pròtesis dentals incloent corones, caretes, ponts, implants i aparells d'ortodòncia

Les pròtesis de ceràmica sense metall confeccionada per CAD-CAM ofereix restauracions molt estètiques, naturals, resistents i duradores.

Preguntes freqüents sobre la tecnologia CAD-CAM aplicada a les pròtesis dentals

Què és CAD-CAM?

CAD-CAM és una tecnologia utilitzada en el camp de l’odontologia que s’encarrega de millorar el disseny i creació de restauracions, especialment pròtesis dentals incloent corones, caretes, ponts, implants i aparells d’ortodòncia.

El programa informàtic CAD-CAM aconsegueix un augment en la velocitat de disseny i creació, fent possibles restauracions i aparells que d’una altra manera haurien estat inviables. Un altre dels avantatges és la reducció del cost unitari, el que permet fer restauracions assequibles i aparells que d’una altra manera haurien estat prohibitivamente cars.

Com funciona aquesta tecnologia?

Les restauracions dentals CAD-CAM es realitzen en blocs sòlids de ceràmica o resina composta.
El dentista pren una imatge d’exploració de la dent a restaurar i de les dents naturals veïns. Aquesta imatge, anomenada impressió digital, extreu les dades en un ordinador. El programari crea llavors una peça de recanvi per a l’àrea que falta de la dent. A aquest procés se l’anomena enginyeria inversa. El programari envia aquestes dades virtuals a una màquina fresadora, on la peça de recanvi és tallada en un bloc sòlid de resina de ceràmica o composite. La restauració s’ajusta llavors a la boca del pacient i es cimenta o uneix al seu lloc.

Què és una pròtesi dental?

És una pròtesi intraoral (dins de la boca) utilitzada a recuperar o reconstruir defectes intraorals com la falta de dents parcial o total i la manca d’estructures toves o dures de la mandíbula i el paladar. La prostodòncia és l’especialitat de l’odontologia que s’ocupa de les pròtesis dentals parcials o completes. Aquestes pròtesis s’utilitzen per rehabilitar la masticació, millorar la salut estètica i l’ajuda a la millora de la parla. Una pròtesi dental pot ser mantinguda en el seu lloc mitjançant la connexió a les dents i / o implants dentals, per aspiració, o de forma passiva pels músculs circumdants. Igual que altres tipus de pròtesis, poden ser fixats de manera permanent o removible.

La pròtesi dental fixa utilitza adhesiu dental o cargols, per unir les dents o als implants i la pròtesi dental extraïble utilitza la fricció contra les superfícies dures paral·leles de les dents adjacents o implants dentals.

Què és una pròtesi dental removible?

Aquest tipus de pròtesi dental són restauracions dentals que pot ser retirada pel pacient quan el seu ús no és necessari. Les dentadures postisses són la pròtesi dental extraïble més comú en el mercat i són la forma més comú que la majoria dels pacients tria per reemplaçar les dents que li falten. La raó darrere d’això és que, malgrat tots els altres avenços en la tecnologia dental, les pròtesis extraïbles no són invasives i no requereix cap intervenció quirúrgica o recuperació dolorosa. La pròtesi dental extraïble es recolza en els teixits circumdants a la cavitat oral i pot ser retirada convenientment pel pacient quan no sigui necessari el seu ús o per realitzar una neteja i quan el seu reemplaçament sigui necessari.

Les pròtesis poden millorar la masticació, ajudar a mantenir el to muscular que es perd amb la pèrdua de dents i, restaurar o millorar la capacitat del pacient per parlar i pronunciar millor les paraules però, sobretot, donar al pacient un impuls en l’autoestima que normalment perd quan comença a perdre les seves dents.

Quins són els diferents tipus de pròtesi dental extraïble?

Dentadures parcials

Les dentadures parcials són pròtesis que s’utilitzen en els pacients que només els falta alguns dels seus dents. Les dents de reemplaçament en les pròtesis parcials solen estar connectats a una base de plàstic de color que està, al seu torn, connectada a l’estructura metàl·lica que sostindrà la dentadura al seu lloc quan es posa a la boca del pacient. Els accessoris interiors que s’adhereixen a les dents adjacents són crucials per assegurar que les pròtesis parcials extraïbles no es moguin o caiguin quan el pacient les usa. Les dentadures extraïbles parcials són eficaços, no només en omplir els buits creats per les dents que falten, sinó també per evitar que les dents naturals restants es desplacin fora de posició.

Dentadures completes

Les dentadures completes, d’altra banda, s’utilitzen per reemplaçar totes les dents al maxil·lar superior o inferior de l’arc mandibular del pacient. Una dentadura completa convencional és un tipus de pròtesi dental extraïble que s’insereix a la boca un cop les genives s’han curat completament de l’extracció de la dent. A causa que les genives poden portar el seu temps per curar, la dentadura completa no pot ser utilitzada pel pacient durant una certa quantitat de temps, durant el qual pot haver d’anar sense dents. Les dentadures completes immediates, d’altra banda, s’insereixen a la boca del pacient immediatament després d’haver-se extret totes les dents. El pacient no haurà d’anar sense dents, però a mesura que les genives i els teixits sanen, s’encongeixen i això farà que les pròtesis extraïbles es deixin anar i serà necessari un reajustament després d’un cert període de temps.

Quins resultats puc esperar d’usar pròtesis dentals amovibles?

Porta algun temps adaptar-se a la sensació de la pròtesi dental extraïble. Al principi, les noves pròtesis se sentiran incòmodes. El pacient experimentarà salivació excessiva, dificultat per menjar o parlar, i una sensació com que la dentadura és tan espessa que la llengua no té prou espai per moure dins de la boca. Aquest tipus de sensacions, però, desapareixen amb el temps ja que el pacient s’acostuma a l’aparell.

Quines són les diferències entre una pròtesi fixa i una pròtesi removible?

Els dos tipus més comuns de pròtesis inclouen les pròtesis extraïbles i les pròtesis fixes. Aquesta última només pot ser remoguda per un dentista, mentre que les pròtesis dentals amovibles es pot treure de la boca cada vegada que es vulgui. Cada tipus té avantatges i desavantatges i, cada persona haurà de sospesar els pros i els contres. La decisió es redueix a les consideracions generals de salut amb cada tipus de pròtesi. Tingues en compte aquests aspectes abans de prendre una decisió.

La pèrdua accelerada de massa òssia

Una vegada que perds les dents, l’os de la mandíbula es deteriorarà. Les pròtesis extraïbles augmenten la velocitat a la qual es deteriora l’os de la mandíbula. Aquestes pròtesis exerceixen massa pressió en les àrees de l’os de la mandíbula que s’utilitza per donar suport a les dents. Amb el temps les dentadures postisses no encaixen causa de la pèrdua de la densitat i la forma de l’os a la mandíbula.

D’altra banda, les pròtesis fixes mantenen l’os de la mandíbula tant com sigui possible. Els implants de pròtesis en realitat s’uneixen a l’os de la mandíbula per formar un sistema de suport ferm. Aquests implants permanents permeten una vida més còmoda. Aquells que tornen a les pròtesis fixes poden menjar el que els agrada, i no ha de preocupar del moviment de les pròtesis a la boca.

Sensació natural

Les persones que fan servir pròtesis dentals fixes sovint diuen que la senten com les seves dents naturals. Les pròtesis dentals fixes poden conduir a un augment de la confiança entre les persones que necessiten un reemplaçament de les seves dents naturals a causa de la millora en l’estètica dental. Les persones amb pròtesis dentals fixes solen parlar amb més claredat que les persones amb pròtesis dentals extraïbles.

Les pròtesis removibles poden fer que les persones se sentin deprimides i poc entusiasmades. Les persones amb pròtesis dentals extraïbles sovint es queixen de dolor i malestar. Les cremes per a dentadures postisses i altres adhesius fan la vida més complicada del que és necessari. Les persones amb pròtesis dentals fixes semblen més relaxats en la seva vida diària.

Inversió a llarg termini

El preu inicial de les pròtesis dentals fixes sense dubte és molt més alta que les pròtesis dentals extraïbles. A la llarga, és una bona inversió. Aquestes pròtesis fixa mai necessitaran ser reemplaçades. ¿Es pot posar un preu a la comoditat, l’estabilitat i la felicitat de totes maneres? És difícil imaginar algú que és feliç portant pròtesis removibles si també tenen l’opció d’usar les pròtesis fixes. Aquestes pròtesis van a veure i sentir-se millor a la boca, i això és el que realment importa al final.

Quins són els preus de les pròtesis dentals?

No podem respondre’t a aquesta pregunta amb un preu exacte. Aquest depèn de molts factors com el tipus de pròtesis dentals fixa o extraïble, el cas concret de cada pacient, etc. La millor resposta que et podem donar serà després d’estudiar el teu cas sense compromís a la nostra clínica dental de Barcelona.

Demana una cita amb el nostre dentista perquè et vaig assessorar millor sobre el teu cas concret i millora la teva salut bucal i l’estètica dental.