Tractament de les càries dental. Empastament dental

Alguns dels avenços de major importància que s’han divulgat en odontologia en els últims anys s’han produït a l’àrea específica dels empastaments dentals i de l’adhesió per evitar la càries. Això ens ha permès realitzar tractaments d’odontologia conservadora més estètics, més duradors i molt menys invasius.

Hem millorat en el tractament:

  • Els procediments de diagnòstic (microscopi digital, transil·luminació, diagnodent, etc.)
  • Les tècniques d’anestèsia, (ara gairebé imperceptibles, anestèsia electrònica, anestèsia tòpica, etc.)
  • Els sistemes d’aïllament de les dents amb els nous dics de goma de nitril (més elàstics, ia més aptes per a al·lèrgics al làtex)
  • Els sistemes d’eliminació i de preparació (veure per exemple els apartats de làser, microabrasió, ozonoteràpia, camsight i carisolv)
  • Els sistemes d’adhesió d’última generació. Aquest pas ha estat i és tan important que justifica que hàgim publicat un llibre sencer que tracta sobre adhesió
  • També escollim la combinació dels més avançats materials restauradors que hi ha per aconseguir resultats encara millors, com els composites elàstics d’interfase, els composites híbrids de quars en les capes intermèdies o els composites de nanopartícules fluorescents i altament pulibles per a la zona externa

Hi ha moltes formes de reconstruir una dent afectat amb. Diferents tècniques, combinació de materials i procediments. La nostra filosofia de treball consisteix a disposar de totes les possibilitats i coneixements necessaris per poder oferir el millor procediment aplicat en cada cas. Per això els nostres empastaments dentals i reconstruccions dentals són més estètics, duradors i amb menor risc de produir sensibilitat dental que la majoria de empastaments realitzats amb les tècniques convencionals i especialment que els duts a terme en centres low cost, mútues i franquícies.

Substitució d'un empastament filtrat, (realitzat en una coneguda franquícia un any abans) per una reconstrucció multicapes de llarga durada a Clínica Dental Padrós
Empastament dental realitzat en l'any 1997 a la Clínica Dental Padrós en un tractament de càries dental

Empastament realitzat en l'any 1997

a Clínica Dental Padrós (Aquest és un cas del Dr. José Luis Padrós)
Empastament dental 16 anys més tard, realitzat en l'any 1997 a la Clínica Dental Padrós en un tractament de càries ta

Empastament 16 anys més tard...

El mateix empastament fotografiat 16 anys més tard. L'excel·lent resultat a llarg termini es deu a l'aplicació acurada de tècniques i materials adequats.

Preguntes habituals sobre la càries i l’empastament:

Què és la càries?

Es produeix quan l’esmalt i la dentina d’una dent són atacats per l’àcid després d’haver menjat qualsevol cosa que contingui sucre. Amb el temps, l’àcid fa una cavitat (buit) en la dent.

Quina és la causa?

És causada pels àcids a la boca que dissolen gradualment l’esmalt i la dentina de la dent. La càries provoca danys en les teves dents.

Què és l’esmalt dental?

L’esmalt és la capa externa, protectora de la dent, i és la part més dura de la dent. No conté cap nervi o vas sanguini i no és sensible al dolor.

Què és la dentina?

La dentina es troba sota de l’esmalt i pot ser molt sensible al dolor. La dentina cobreix el ‘polpa’ central de la dent.

Què és la polpa?

La polpa és un teixit tou que conté vasos sanguinis i nervis i està al mig de la dent.

Què és la placa dental?

La placa és una pel·lícula prima i enganxosa que es forma a les dents. Conté molts tipus de bacteris.

Per què es produeix o apareix?

La càries en les dents apareix quan els sucres dels aliments i begudes reaccionen amb els bacteris de la placa, formant àcids. Cada vegada que menges o beus una cosa que conté sucres, aquests àcids ataquen les dents i comencen a estovar i dissoldre l’esmalt.
Els atacs poden durar fins a una hora després de menjar o beure, abans que les sals naturals en la teva saliva fan que l’esmalt es remineralice i s’endureixi de nou. No només els sucres són perjudicials: altres tipus d’aliments i begudes riques en carbohidrats reaccionen amb la placa i formen àcid. (Aquests són els hidrats de carboni fermentables: per exemple, sucres ocults, sucres naturals com els de les fruites i midons cuits.) Comprova sempre els ingredients. En general, qualsevol cosa amb “óssa” en el nom és un sucre, per exemple: sacarosa, maltosa i així successivament.

Prendre aperitius i begudes ensucrades o àcides entre els menjars pot augmentar el risc, a causa de que les teves dents són objecte d’atacs constants i no tenen temps per recuperar-se.

Moltes vegades es creu que aquest tipus de problemes només apareix en els nadons o nens a causa dels bacteris provocades pels sucres de les llaminadures o al poc cura de la seva salut oral o bucal. La veritat és que també apareixen en adults.

Quins són els símptomes de la càries?

En les primeres etapes no hi ha símptomes, però el teu dentista pot ser capaç de detectar una cavitat en les seves primeres etapes o durant un examen de raigs X a les dents. Per aquesta raó, has de visitar el teu dentista de manera regular, les petites cavitats són molt més fàcils de tractar que la descomposició avançada.

Què passa si tinc una cavitat?

Una vegada que la cavitat ha assolit la dentina, el teu dent pot arribar a ser molt sensible, sobretot quan es prenen aliments i begudes dolces, i aliments àcids o calents.
A mesura que la càries s’acosta a la polpa pots patir mal de queixal. Si el mal de queixal és causat pels aliments calents o dolços això pot durar només uns segons. Quan la càries ja ha arribat a la polpa, el dolor pot durar més temps i és molt probable que hagis de prendre analgèsics (paracetamol o ibuprofèn) per controlar el dolor. Quan això passi, has de visitar el teu dentista de seguida, ja que significa que la dent s’està morint i pot desenvolupar-se un abscés dental si no és tractat.

Què passa si no reps tractament a temps?

El mal de queixal és un senyal que has de visitar el teu dentista immediatament, ja que és una advertència que alguna cosa està malament. Si no fas res al respecte, la qual cosa sol empitjorar les coses, pots perdre una dent que d’altra manera podria haver estat salvat.

Quines àrees de les dents són més propenses a les càries?

La superfície de masticació de les dents i les superfícies entre les dents són les més propenses a la càries, ja que les restes de menjar i la placa es poden encallar en aquestes àrees. No obstant això, qualsevol part de la dent pot estar en risc.

Quin tractament necessitaré?

Si la càries no és massa greu, el doctor, la eliminarà tota i repararà la dent amb un empastament. A vegades, el nervi al centre de la dent pot quedar malmès. Si és així, haurà de portar a terme un procés de conducte radicular mitjançant l’eliminació del nervi i després repararà la dent amb un empastament o una corona. Si la dent està tan malament que no es pot reparar, el dentista pot haver d’extreure la dent.

Sempre és necessari un empastament?

No. En les primeres etapes de càries, el teu equip dental pot aplicar un vernís de fluor a la zona. Això pot ajudar a aturar la càries alhora que ajuda a remineralitzar la dent. No obstant això, és important seguir la rutina de neteja dental que el teu odontòleg et suggereixi, usant una pasta amb fluor per evitar que la càries aparegui de nou i aconseguir una correcta higiene bucal.

Hi ha res que pugui fer per protegir les dents contra la càries?

El segellador és un recobriment de plàstic que omple totes les petites esquerdes a la superfície de la dent, creant una superfície plana que és més fàcil de netejar. Els adults també poden sotmetre a aquest procediment, tot i que les dents estiguin lliures de càries. El teu dentista t’informarà de si això és adequat per a tu. Els nens també poden aplicar-se un vernís de fluorur sobre les seves dents dues vegades a l’any, el que ajudarà a reduir les possibilitats d’agafar càries.

Què puc fer per prevenir les càries?

La millor manera de prevenir la càries dental és raspallant les dents a fons a última hora de la nit i almenys en un altre moment durant el dia, amb una pasta dental amb fluorur. Assegura’t rentar-les superfícies interiors, exteriors i de masticació de les dents. L’ús de raspalls interdentals, o la seda dental, també t’ajudarà a eliminar la placa i el menjar d’entre les dents i on es troben les genives. Aquestes són les àrees on és comú que el raspall de dents no arriba a assolir. Recorda que mantenir una bona salut oral és molt important per ajudar a prevenir càries i qualsevol altre tipus de problemes.

Hi ha alguna cosa més que pugui fer?

Visita al teu dentista 2 cops l’any com a mínim o amb la freqüència que ells et recomanin.
Prendre menjar i begudes ensucrades i àcides amb menys freqüència.
Evitar menjar aperitius entre àpats, per limitar el nombre de vegades que les teves dents estan sota l’atac de l’àcid.
Mastegar xiclets sense sucre un màxim de vint minuts després d’un menjar pot ajudar a que la teva boca produeixi més quantitat de saliva, aquesta ajuda a neutralitzar els àcids que s’han format.

Com pot el dentista ajudar a prevenir la càries?

El teu dentista et mostrarà quines són les àrees en què cal prendre major cura en la neteja bucal. També et mostrarà com raspallar-te correctament i netejar entre les dents amb raspalls interdentals o fil dental per millorar la teva salut oral o bucal.