Endodòncia

Quan els bacteris de la boca aconsegueixen arribar fins al nervi de l’interior de les dents es desencadena un procés irreversible i dolorós. El nervi dental i els petits vasos que l’acompanyen es necrosen (es podreixen) i queda l’interior ple de bacteris que no poden ser atacades per les defenses de l’organisme, ja que la sang ja no arriba a l’interior de la dent. Tampoc els antibiòtics (que també circulen per la sang) poden lluitar contra la infecció de l’interior.

Una vegada que els conductes de l’interior de la dent estan completament contaminats, s’alliberen més bacteris i toxines cap a l’interior de l’os maxil·lar provocant un granuloma, una fístula, un quist o fins i tot un gran flegmó (un abscés).

Per poder solucionar el problema i salvar la peça dental afectada cal realitzar el tractament d’endodòncia (o de conductes). Una endodòncia consisteix a netejar i desinfectar bé tots els conductes de l’interior de la dent just fins a la punta de l’arrel. Després cal segellar aquest espai hermèticament. D’aquesta manera eliminem aquest racó on els bacteris podien reproduir-se sense ser atacades per l’organisme i s’aconsegueix la curació. No és fàcil controlar a tots els bacteris que viuen als tubulillos dentinarios, perquè hi ha uns 30.000 per mm 2 amb un diàmetre de 2 a 4 micres (i els bacteris mesuren 1 micra).

Per ajudar-nos en aquesta complexa tasca de microcirurgia comptem amb l’ajuda de:

  • Localitzadors electrònics d’àpex (ens indiquen on es troba exactament al final de l’arrel)
  • Microscopi digital, lupes i endoscopi operatiu (per veure els detalls amb gran augment)
  • Instrumental de níquel-titani superelàstic (per netejar adequadament l’interior dels fins i corbats conductes de les arrels)
  • Motors quirúrgics amb control exacte de velocitat i torque
  • Làser (ablaciona el teixit necrosat i desinfecta l’interior dels conductes)
  • Ozó (destrueix els bacteris de l’interior del conducte)

endodòncia Barcelona Clínica Dental Padrós dentista endodoncista abans

Per tal de obturar i segellar bé l’interior dels conductes, hem desenvolupat una tècnica que combina adhesius dentinaris, ciments de resina i gutaperxa termoplàstica. Aquesta tècnica modificada aconsegueix resultats molt millors que la tècnica convencional. Aquest desenvolupament va ser premiat per la Societat Espanyola i Endodòncia.

El localitzador electrònic d'àpex ens indica la posició exacta de final del conducte de l'arrel.
endodòncia microscopi endodoncista Barcelona Clínica Dental Padrós dentista localitzador electrònic àpex
endodòncia microscopi endodoncista Barcelona Clínica Dental Padrós dentista
Vista al microscopi de l'interior d'un queixal.
Es veu l'entrada dels conductes de l'arrel i uns instruments de níquel-titani superelàstics entrant en dos d'ells.

Imatges de la investigació duta a terme per Clínica Dental Padrós sobre el segellat dels conductes en endodòncia. A dalt els resultats de la tècnica convencional. Segellat inadequat i filtració. A baix la tècnica modificada proposada per nosaltres. A les imatges de microscopi electrònic i en les proves de filtració es comprova que aconsegueix una segellat més eficaç. També es va comprovar que això millora el pronòstic.

endodòncia microscopi endodoncista barcelona Clínica Dental Padrós dentista segellat estudi ESEM

endodòncia microscopi endodoncista Barcelona Clínica Dental Padrós dentista segellat estudi segellat
endodòncia microscopi endodoncista Barcelona Clínica Dental Padrós dentista segellat estudi filtració

SybronEndo-Logo endodòncia
logo maillefer endodòncia
logo micromega endodòncia
logo kerr endodòncia

Preguntes freqüents sobre el tractament d’endodòncia

Com es realitza?

L’endodòncia és una branca de l’odontologia que tracta la part interior d’una dent (endo = interior, Odont = dent). Se li coneix més comunament com a tractament del conducte radicular.

Després d’aplicar anestèsia local, el procés remou el teixit infectat o danyat des de l’interior de la peça dental. Aquest teixit, anomenat polpa, conté nervis i vasos sanguinis que nodreixen a la dent. Després de treure la polpa, els conductes radiculars es netegen, desinfecten, s’omplen i es segellen.

Què pot haver causat el dany o infecció en la dent?

La causa més comuna de dany pulpar és la càries severa o una fractura que exposa la polpa als bacteris. Això fa que el teixit de la polpa s’infecti. Altres causes de dany són els traumatismes, un cop en una dent, un farciment trencat o solt o un farcit de profunditat anterior.

Quantes cites es necessiten?

Això depèn de quina peça dental s’ha de tractar, l’accés a aquest, el grau d’infecció i si el pacient ha estat sotmès a qualsevol tractament endodòntic amb anterioritat. A la primera cita a la clínica podem determinar quantes cites seran necessàries. En general ha prou amb una o dues cites i molt de tant en tant poden ser necessàries 03:00.

Quant de temps durarà la meva dent tractat?

Amb una restauració adequada (per exemple, una corona a les dents posteriors) col·locat a la part superior de la dent després del procés de conducte radicular, pot durar tota la vida. Això requereix una bona higiene bucal i dental, i revisions dentals periòdics.

Causa dolor?

Amb l’ús de tècniques modernes, implica típicament poca o cap molèstia. Sovint hi ha dolor abans i el tractament endodòntic proporciona alleujament. Alguns pacients poden experimentar alguna molèstia i sensibilitat just després de tractar-se, però això en general s’alleuja amb analgèsics.

Quines són les alternatives?

L’alternativa és l’extracció. Aquesta opció i qualsevol pla posterior poden ser discutits amb el endodoncista a la clínica dental.

Poden ser tractats totes les dents?

De tant en tant algun no es pot tractar. Només tindrà èxit si tots els canals interns de la dent són accessibles i es poden netejar adequadament. Una dent ha de tenir l’adequat suport ossi perquè el procés sigui reeixit.

No ho pensis més, si t’has quedat amb dubtes de com es realitza o es porta a terme l’endodòncia, si necessita alguna cura especial després o si alguna alternativa s’adequa millor al teu cas concret, sol·licita informació sense compromís a la nostra clínica dental a Barcelona i estudiant el teu cas t’aconsellarem sobre la millor solució. El nostre dentista té una alta experiència en casos dentals d’endodòncia tractats amb èxit i el pacient queda altament satisfet.