S’ha acabat la por al dentista

A clínica dental Padrós tenim àmplia experiència en pacients que pateixen de por al dentista o fòbia.

Què és la por al dentista?

La por és una sensació d’angoixa provocada per la presència d’un perill real o imaginari. És un sentiment de desconfiança que impulsa a creure que ocorrerà un fet contrari al que es desitja. Quan aquesta resposta és exagerada hem de parlar de fòbia. Fòbia és una desviació de la resposta normal davant el perill. En aquest cas, la por està dirigit cap a un objecte o situació que no representa un perill real. Tot i que qui pateix la fòbia reconeix que la seva por és irracional, no pot controlar la seva reacció.

Segons una enquesta del servei de salut pública del Regne Unit, un 36% de les persones tenen una por moderat a anar al dentista, i un 12% pateixen una por extrema (fòbia). És a dir, que la por al dentista, tot i que ha anat disminuint molt en els últims anys, és bastant normal, i per descomptat no és una cosa que hagi de avergonyir a ningú.

És per tots sabut que, avui dia, un tractament odontològic no representa cap perill seriós per a la salut. Més aviat tot el contrari, el risc es corre quan no es posa remei als problemes que es presenten. Els problemes de la dentadura, com les càries o les genives inflamades, no es curen sols. Es van agreujant amb el temps, i per tant són molt més senzills de solucionar quan es detecten en estadis inicials. No ens oblidem, a més, que una boca sana està directament relacionada amb una bona salut general. Endarrerir les nostres visites de revisió per por no farà més que complicar la nostra salut oral.

Les principals causes de la por al dentista solen ser la por al dolor, la por que es repeteixi una mala experiència viscuda o influïda per l’entorn, la por al desconegut i, entre les pors més comuns que reporten els pacients destaca la vergonya que pot produir el anar al dentista sabent que s’ha descuidat la salut bucal.

Potenciar la confiança

El contrari de la por és la confiança. ¿Que et pot ajudar en aquest sentit? Principalment el fet de sentir envoltat per persones que t’inspiren confiança, t’ofereix tota la informació que necessitis per reduir la incertesa i que et tractin amb respecte, empatia, cura i afecte.

Recorda que els professionals que et cuiden són els teus aliats. Utilitza la seva ajuda per afrontar i vèncer les teves pors, i no t’avergonyeixis de comentar-ho amb ells. Pregunta qualsevol dubte que puguis tenir.

Som molt conscients de la sensació de vulnerabilitat que senten molts pacients, per això intentem que la seva experiència al tractar-se en la nostra clínica sigui el més agradable possible. Per això, oferim sempre un tracte acurat i amable, ambientem amb aromes suaus de taronja i cedre, oferim música ambiental, utilitzem gels d’anestèsia tòpica i tractaments mínimament invasius, com la microabrasió, el làser, o els escàners intraorals, etc.

Moltes persones van perdent la por a mesura que van acumulant experiències positives i van coneixent a les persones que els tracten i com a resultat estan més disposats a mantenir una bona salut oral.

No obstant això, per a aquelles persones que es posen molt nerviosos i amb ansietat, disposem de l’alternativa de realitzar els nostres tractaments sota sedació conscient.

A clínica dental Padrós tenim àmplia experiència en pacients que pateixen de por al dentista o fòbia. Utilitzem sedació conscient per millorar la seva experiència durant el tractament.

Què és la sedació conscient?

Entenem per sedació conscient aquell procediment anestèsic l’objectiu és provocar un estat de benestar i relaxació en el pacient. No és una anestèsia general. El pacient està conscient en tot moment, però sense nervis, ni ansietat, ni nàusees. Per al pacient, el tractament sembla tenir una durada de pocs segons i sempre li resulta molt confortable.

Quin professional està acreditat per a realitzar una sedació conscient?

La sedació conscient només pot ser realitzada per un metge especialista en anestesiologia i reanimació.

En quins casos estaria indicada una sedació conscient?

Una indicació seria aquells pacients que pateixen de por (o terror) a acudir a la consulta dental. De vegades, el que els fa anar al dentista és el dolor provocat precisament per problemes que apareixen després de llargs períodes de temps -de vegades anys- sense acudir a les revisions periòdiques de caràcter preventiu.

Una altra indicació seria la d’aquells pacients als quals se’ls va a realitzar una intervenció dental complexa (múltiples implants, rehabilitacions completes, empelts, cirurgies complexes, etc.). En aquests casos, fins i tot en pacients tranquils, la durada dels procediments pot fer-se’ls una mica llarga i cansada.

Així mateix, pacients amb diversos tractaments relativament senzills o convencionals (reconstruccions de dents, neteges bucals, curetatges, endodòncies, etc.) que requeririen diverses visites a la consulta poden realitzar-se en una sola sessió amb sedació, amb els avantatges en temps, desplaçaments i comoditat que això suposa.

Quins serien els riscos d’una sedació conscient?

Qualsevol activitat humana té uns riscos (des d’entrar a la dutxa o baixar escales, per exemple). En el cas de la sedació conscient, el pacient està relaxat, tranquil, sense ansietat. Està monitoritzat i vigilat en tot moment per un metge anestesiòleg que no s’aparta del seu costat.

Encara que no puguem dir que no hi hagi cap risc, sí que podem afirmar que el risc seria menor que quan prenem una cosa tan habitual com una pastilla per dormir. En prendre somnífers, estem adormits durant diverses hores sense tenir a un especialista al nostre costat monitorizándonos i cuidant de nosaltres.

Quines precaucions he de tenir abans i després d’una sedació conscient?

Les normes a seguir abans d’una sedació dental serien les següents:

  • No prendre aliments 4 hores abans
  • No ingerir líquids 2 hores abans
  • Posar en coneixement de l’equip mèdic totes aquelles circumstàncies personals (fàrmacs que s’estiguin prenent, malalties, al·lèrgies, drogoaddiccions o hàbits tòxics, etc.) que puguin influir en el tractament mèdic
  • En cas d’estar prenent alguna medicació, la norma serà seguir prenent-, tret que se li indiqui el contrari
  • En el moment de l’ingrés a la clínica, el pacient ha de notificar qualsevol anomalia o problema que hagi pogut aparèixer des de l’última visita

Les normes a seguir després d’una sedació seran les següents:

  • Abandonar el centre dental acompanyat per un familiar o amic
  • No conduir vehicles de cap tipus durant les dotze (12) hores posteriors al tractament
  • No realitzar activitats potencialment perilloses ni manejar maquinària pesada durant les dotze (12) hores posteriors al tractament
  • No ingerir alcohol ni cap substància tòxica durant les dotze (12) hores posteriors al tractament

En clínica dental Padrós tenim àmplia experiència en pacients que pateixen de por al dentista o fòbia. Els nostres pacients amb aquesta patologia reben un tracte d’acord a les seves necessitats i queden altament satisfets en comprovar que han estat capaços de superar-lo sense cap tipus de problema.

Si aquest és el teu cas, posa’t en contacte amb nosaltres i programarem una primera cita informativa totalment gratuïta on t’explicarem detalladament els procediments a realitzar i resoldrem tots els dubtes que et sorgeixin.